2021. január 2., szombat

Év végi összegzés - 2020


A tavalyitól egy kicsit eltérően, de idén is jövök egy ilyen poszttal, amely több részből fog állni. Ugyanis nem csak a könyveket szeretném listába szedni, hanem a sorozatokat, filmeket is, amelyeket idén láttam.

Mik voltak az idei újdonságok?

  • Elkezdtem booktubereket nézni
  • Nyitottabb lettem az ajánlásokra
  • Teljesítettem életemben először a Várólista csökkentés kihívást
  • Szintén teljesítettem a Havi egy újraolvasás kihívást, amelyen idén is részt veszek
  • Egyre inkább kezdek szezonálisan olvasni

Idén 65 könyvet olvastam ki, amely meglepő számomra. Sose olvastam ennyit, tavaly se értem el az ötvenet. Szerintem az volt minderre hatással, hogy ez az évem elég stresszes volt, nem csak a covid miatt, hanem szüleim kórházba kerülése és a munkahelyi bonyodalmak miatt is. Most még inkább jólesett, hogy elbújhattam egy-egy regényben.

Pár érdekesség:

  • 36 női, 27 férfi szerzőtől olvastam
  • 4 könyv magyar szerzőtől
  • 11 angol nyelvű olvasmány
  • 13 könyvet hagytam félbe (ezeket nem is számoltam bele a 65-be)
  • Az olvasott oldalaim száma majdnem 20.000
  • Leghosszabb könyv: Harry Potter és a Félvér herceg (624)
  • Legrövidebb könyv: Macskakő (30 oldal)
  • Van egy könyv (A Hollókirály), amit augusztusban kezdtem el, és azóta se olvastam el, de ezt idén mindenképpen befejezem!
  • 46 könyvet vettem, ami kevesebb, mint tavaly
  • 13 könyvet cseréltem/nyertem/kaptam ajándékba

A tavalyihoz eltérően pedig nem az összes elolvasott könyvet szedném csokrokba, hanem inkább egy TOP 10-es listát hoznék! A sorrend számít. (ahol van link, az az adott könyvről írt posztra vezet)

Nézzük tehát, melyek voltak a 2020-as év legjobbjai nálam. (Az újraolvasásokat nem vettem bele)

10. Evie Wyld: Ha minden madár énekel

Naturalista, enyhén lélekölő könyv a vezeklésről, amelyet a narrációs csavar tesz érdekesebbé.

9. Lovranits Júlia Villő: Macskakő

Amennyire rövid volt, akkora hatással volt rám. Megidézte a gyerekkorom varázslatosságát, amelyet már majdnem elfelejtettem.

8. Christine Féret-Fleury: Juliette nagy utazása

Évek óta ez volt az első utazókönyvem, amelyet elég rosszra ítéltek a moly.hu-n, de nekem nagyon tetszett. Szerintem igazán varázslatos, bájos és kedves. Megcsömörlött irodai rabszolgáknak tökéletes olvasmány.

7. Abbi Waxman: The Bookish Life of Nina Hill

A nyár legjobb könyve volt nálam; vicces, tanulságos, szórakoztató és cukin romantikus.

6. Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

Az év első könyve volt, és segített feledtetni a Hollófiúk se füle, se farka sztoriját. Hangulatos, érdekes, nem túl gyakran feldolgozott mitológiára épül.

5. Richelle Mead: Végső áldozat (Vámpírakadémia 6.)

Ide az egész sorozatot hozhatnám, hiszen tavaly olvastam újra, azonban a hatodik rész kivétel, mivel ez évek óta csak csücsült a polcomon. Nagyon szeretem az egész sorozatot, intelligens, jól felépített, összetett karakterek találhatóak meg benne. A világ, amit Mead megteremtett, egyedi és részről részre bővül.

4. Ford Madox Ford: Túl mindenen

A kedvenc részem a tetralógiából, gyönyörűen megírt regény a háborúról és a szerelemről.

3. Edith Wharton: A szerelem nyara

Bár Whartontól először 2019-ben olvastam, mégis az év felfedezettjének tartom. Ezzel a regénnyel lopta be magát az írónő az örök ranglistám élére. Magyarul már nem nagyon tudok tőle olvasni, úgyhogy jönnek az angol kiadások.

2. Shirley Jackson: Sóbálvány

Jacksonra is ugyanezt tudnám mondani, hiszen a Hill House szellemét még 2018-ban olvastam, mégis ez a kis novelláskötet vett le a lábamról. Teljesen odavagyok az írónő látásmódjáért, és mivel tőle sincs más könyv magyarul, ezért jöhetnek az angolok.

1. Edith Wharton: A vigasság háza

Ez a könyv nálam a 2020-as év legjobbja, nem is tudok róla mást mondani, csak azt, amit anno a blogbejegyzésben elmondtam. Szerintem Whartont minden lánynak/nőnek olvasnia kéne.

Ha valakit érdekel, akkor itt a teljes lista az olvasott könyvekről.

A végére pedig pár fogadalom:

  • Felfedezni több booktubert
  • Több klasszikust/szépirodalmat olvasni (Jackson, Atwood, James, Wharton)
  • Teljesíteni a kihívásokat (Várólista csökkentés, havi egy újraolvasás, 12 boszorkányos könyv, 12 fantasy könyv, 3 darab Georges Simenon regény)
  • Megpróbálkozni memoárokkal (különösen érdekel Hilarie Burton könyve, de itt van Lauren Grahamé is)
  • Megpróbálkozni önfejlesztő könyvekkel (főleg Almási Kitti érdekel)
  • Kevesebb könyvet vásárolni (most azzal próbálkozom, hogy ha lecsökken 55-re a várólistám, akkor vehetek egy könyvet, ha 50-re, akkor ismét és így tovább - tudom, sok sikert)
  • Inkább előrendelni - tavaly ugye kifejezetten a kiadóktól vásároltam, azonban most inkább előrendelnék (talán ez nem is annyira csalás, ha az adott regény csak hónapok múlva jelenik meg), mert úgy tudom, ez is rengeteget számít a kiadóknak
  • Elolvasni legalább ugyanannyi könyvet, mint 2020-ban 
  • Visszatérni a havi összegzős posztokra - mivel tavaly sokszor nem volt se időm, se energiám ilyenekre, ezért elhagytam, és felváltottam az évszakos összegzéssel, de nem éreztem a magaménak, így visszatérnék az alapokhoz

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést, mindenkinek boldog új esztendőt kívánok! :)

10 megjegyzés:

  1. Gratulálok a 65 elolvasott könyvhöz és a teljesített kihívásokhoz is! Edith Whartontól még nem olvastam, de mindenképpen szeretnék, és annyira jókat írtál róla, hogy szerintem majd A vigasság házával fogom kezdeni. :) Szuper, hogy a Sóbálvány nálad is ilyen előkelő helyet kapott, bárcsak többen olvasnának Jacksont.

    Almási Kittit mindenképpen ajánlani tudom, nem kell világmegváltó dolgokat várni a könyveitől (már csak a rövid terjedelmük miatt sem), de gondolatébresztőnek tökéletesek, és szerintem alapvető dolgokat tesznek helyre az emberben, amiből már könnyebb építkezni.

    Az Atwood összes nálam is tervben van, nagyon erős szerző, és imádom benne, hogy mennyire természetesen ír a kínos témákról is, amiket sokan nem mernek felvállalni, pedig ugyanúgy az élet részei.

    Sajnálom, hogy a 2020 nem volt egy túl jó év számodra, remélem 2021 jobb lesz, boldogabb új évet és kitartást kívánok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Edith Wharton nagyon jó, tőle mindent ajánlok :) Jackson-szeretetünk is közös, remélem, ragályos is :P

      Boldogabb új évet neked is :)

      Törlés
  2. U.i.: Jó a kép a poszt elején. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :D Örömmel venném, ha ilyen lennék öregkoromra.

      Törlés
  3. Sokat olvastál, és örülök, hogy volt közte 10 ilyen kiemelkedő is legalább. :) A Macskakövet én is szerettem, nekem is olyan mesésen-gyerekkorosan nosztalgikus volt.
    A Nina Hill engem is érdekel, majd szerintem Audible-ön fogom hallgatni.
    Melyik booktubereket kedvelted meg?
    Könnyebb, boldogabb új évet neked, kevesebb stresszel, és sok-sok jó olvasmánnyal! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Több is volt, a tavalyi évben alig akadt nagyon rossz olvasmány.

      Bejöttek neked ezek az angol hangoskönyvek :D Majd mesélj, hogy tetszett!

      Booktuberek? Hm, először a Pergamenre hányt szavakra találtam rá, szinte az összes videóját végignéztem. De a Faltól falig könyvespolc is nagyon tetszik, mert ott főleg szépirodalommal foglalkoznak. Aztán bepróbáltam még Matildát, de pár videó után nem volt szimpatikus (nem tudom, miért, egyszerűen csak nem a stílusom), aztán Book of Hails, Timi's Books és Andi kis könyves világa egyelőre olyan, hogy nem teljesen az én zsánervilágom (főleg romantikus/ifjúsági van), de olykor-olykor megnézem egy-egy videójukat. Keresgélek még azért, keresem a mindenevő booktubereket :) De pár angol nyelvűvel is megpróbálkoznék.

      Törlés
  4. Remélem 2021 kevesebb stresszt fog tartogatni neked és a családodnak! <3Almási Kittit és Lauren Graham könyvét - könyveit nagyon tudom ajánlani ;) Kittitől a Bátran élnit ajánlom kezdésnek. A magyar booktuber kör bővülésének én is örülök, jó néhány új csatorna videója vár rám, nekem azt hiszem a 2020-as év abszolút kedvence Szövegbűvölő, BatLibrary, Andi (Inside My Head), OlvaZsófi, Beautiful Dauntless (Nalina) - őket néztem a legtöbbször.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, én is :) Kittitől azt is néztem ki.. még jógával kapcsolatos könyvek is érdekelnek - mint az eszembe jutott :D Fú, asszem BatLibraryval megpróbálkoztam, de egyszerűen nem értem, amit mond... annyira kellett már figyelnem, a végén kikapcsoltam a videót :( De a többit felkeresem, köszi az ajánlásokat! :)

      Törlés
  5. Én is boldog új évet kívánok! :) Nagyon szép ez a hatvanötös szám, ráadásul milyen sok szuper olvasmány is akadt köztük! Tök jó lenne, ha lefordítanák ezt a Nina Hilles kötetet, nagyon kíváncsivá tettél. :)

    Meg érdekelne a booktuberes listád is; arról nem tervezel külön posztot? Szerintem lenne rá igény! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, boldog új évet neked is :) A Nina Hill jön magyarul - talán idén? - a General Presstől :)

      A booktuberes "listámat" feljebb megírtam PuPillának :) Külön posztot majd akkor szeretnék, ha találok legalább 3 olyat, akit tényleg imádok :D

      Törlés