2019. május 1., szerda

Kedvenc áprilisi könyveim

Ebben a posztban nem olyan könyvekről lesz szó, amelyek tavasszal játszódnak, hanem azokról, amiket az évek alatt az áprilisi hónapokban olvastam és nagyon tetszettek. 

2011 - Agatha Christie: Tíz kicsi néger
Besorolás: Krimi
Miről szól?: "Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe. A tulajdonos azonban nincs sehol… A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak?
A bűnügyi regény koronázatlan királynőjének talán legjobb, leghíresebb művét tartja kezében az olvasó."
Miért érdemes elolvasni?: Szörnyen izgalmas! Elvileg nem szabad ilyet mondani, de ez egyszerre szörnyű is - már a tartalmát és a benne elkövetett dolgokat tekintve - és izgalmas. Szerintem nem hazudok, ha azt mondom, hogy letehetetlen. Emlékszem, egy olyan kiadást olvastam, aminek az utolsó 10-20 oldala kiszakadt, lógott a cérna belőle, a borító is szerintem szörnyű, de nem érdekelt fogtam a lapokat egyesével és lélegzet-visszafojtva  vártam a végkifejletet. Újra kellene olvasnom, megvennem egy újabb kiadást, érdekelne, ugyanannyira tetszene-e. Sajnos az írónő többi könyve nem igen jött be, a nyomozói egyszerűen taszítanak, de az ehhez hasonló önálló köteteivel majd megpróbálkozom.
Feldolgozás: Sok filmet készítettek a regényből, de nekem a kedvencem a 2015-ös BBC One 3 részes feldolgozása Maeve Dermody, Aidan Turner és Sam Neill főszereplésével.
Kiadás: Európa, 1968 - 190 oldal

2012 - Kate Morton: Felszáll a köd
Besorolás: Történelmi
Miről szól?: "1924, nyár:
Az előkelő társaság tündöklő estélyén, egy elegáns angol udvarház parkjában, a tóparton egy fiatal költő kioltja életét. A tragédiának két tanúja van: két nővér, Hannah és Emmeline Hartford, akik ettől fogva soha többet nem beszélnek egymással.
1999, tél:
A 98 esztendős Grace Bradleyt, a Riverton udvarház hajdani szolgálóját felkeresi egy fiatal rendező, aki filmre akarja vinni a költő öngyilkosságát. A Grace lelkének sötét zugaiba száműzött szellemek és emlékek előbújnak a réseken.
Döbbenetes titok merül fel; valami, amiről a történelem elfelejtkezett, de amit Grace nem feledhet soha."
Miért érdemes elolvasni?: A szó nemes értelmében ez egy nagyszerű, nagy terjedelmű, fordulatos, lehengerlő ponyva. Tele van intrikákkal, titkokkal, csavarokkal, és a fotelbe szegez, amíg el nem olvasod. Volt már veletek olyan, hogy még el sem olvastad a könyvet, de már vonzott? Pont így voltam vele 7 évvel ezelőtt, amikor már alig lehetett kapni, de sikerült lecsapnom egy antikvár példányra, és úgy őriztem hazafelé, mintha a világ összes pénze benne lenne. Egyáltalán nem csalódtam benne, azonban ennél is érik egy újraolvasás, és illendő lenne az írónő többi könyvével is megbarátkoznom. 
Kiadás: Könyvmolyképző, 2012 - 598 oldal

2013 - Amanda Stevens - Örök kísértés
Besorolás: Paranormális romantikus
Miről szól?: "A fiatal és titokzatos Amelia Gray sírkő-restaurátor, aki látja a szellemeket. Az élősködő kísértetek nem tudhatják meg, hogy látja őket, hiszen akkor élete is veszélybe kerül. A lány ezért elkerüli azokat az élőket, akiknek nyomában szeretteik nyughatatlan szellemei járnak.
John Devlin detektívnek brutális gyilkosságok felderítésekor lesz szüksége Amelia segítségére, ám a férfit árnyékként követi elhunyt felesége és kislánya.
A lány hiába küzd a férfi iránt érzett vonzalmával, nem hozhatja a kísértetek tudomására, hogy látja őket, sőt látja azt is, ahogy parazitaként szívják el a férfi életerejét. Azonban hiába igyekszik tartani a távolságot, a kettejük közti vonzalom elmossa a határokat e világ s a másvilág között…"
Miért érdemes elolvasni?: Érezni a forróságot, érzed az izzadságot, elhiszed, hogy nyár van, bármelyik évszakban is olvasod a regényt. Érdekes az alapfelütés, a bimbódzó románc, a krimi szál. Szerintem nyárra (vagy bármikorra) tökéletes olvasmány.
Fontos tudni: A kiadó annak idején úgy jelentette meg és reklámozta a sorozatot, mintha trilógia lenne, és sajnos szerintem emiatt nem tetszett sok embernek, ahogyan olvasgattam a véleményeket. Ugyanis ez nem trilógia, tehát a felépítése sem a szokásos bevezetés-átvezetés-befejezés. Amerikában már 6 része jelent meg egy kiegészítő kötettel együtt. Így javallott inkább eredetiben olvasni, én biztos abban fogom, ha elkezdem újra!
Kiadás: Athenaeum, 2013 - 366 oldal


2014 - Karen Marie Moning: Hajnalra várva
Besorolás: Urban fantasy
Miről szól?: Ez egy sorozat harmadik része, így a leírás spoileres lehet, jelöld ki, ha olvasni szeretnéd.
"MacKayla Lane már nem az a naiv, idealista, divatbolond lány, aki Írország földjére tette gondosan pedikűrözött lábát. A Dublinban töltött néhány hónap megváltoztatta, de még mindig hajtja a bosszúvágy. Tudja, hogy a nővére gyilkosa közel van, de a gonosz még közelebb.
Macnek van egy nagy előnye. Tudja, hogyan találhatja meg a Sinsar Dubh-t, amelyért tündérek és emberek egyaránt készek gyilkolni, de ez az ősi, mágikus könyv annyira gonosz, hogy mindenkit megront, aki csak hozzáér. Az árulás légkörében már nem tudni, ki az ellenség és ki a barát. Veszélyes háromszög alakul ki Mac, egy kielégíthetetlen étvágyú, halált hozó szextündér és a titokzatos Jericho Barrons között.
Barrons megtanítja használni újonnan felfedezett adottságát: látja a tündéreket, sőt akár megölni is képes a máskülönben halhatatlan lényeket, megérzi a varázserejű tündérrelikviák közelségét, köztük az egymillió éves Sötét Könyvét, a Sinsar Dubh-ét, amelynek tulajdonosa kezében tartja a világ sorsát. Dublinban eluralkodik a káosz, az idő egyre fogy. Közeledik az év világos és sötét felét elválasztó nap, amikor a legkönnyebben lehet közlekedni a világok között. Halloween őrületes éjszakáján Dublinban elszabadul a pokol, Mac pedig ezúttal teljesen magára marad a sötét erőkkel szemben…"
Miért érdemes elolvasni?: Szerintem ez az egyik legjobb urban fantasy sorozat, ha nem a legjobb. Letehetetlen, izgalmas, zavarba ejtő, csavaros, vicces, jól felépített, hiteles, egyszerűen tökéletes. Viszont muszáj felhívnom rá a figyelmeteket, hogy függőséget okoz, úgyhogy ne kezdjétek el olyankor, amikor tudjátok előre, hogy nem lesz időtök olvasni.
Kiadás: Kelly, 2011 - 318 oldal

2015 - George Orwell: Légszomj
Besorolás: Klasszikus
Miről szól?: "1938-ban ​járunk; a borúlátó jóslatok szerint Anglia legkésőbb 1941-ben háborúba lép Németországgal. George Bowling, a középkori biztosítási ügynök kicsinyes feleségével és két gyerekével az angol alsó középosztály szürke életét éli London egyik jellegtelen kertvárosi negyedében. Tulajdonképpen azon a napon születik meg a fejében a nagy ötlet, amikor megkapja a műfogsorát. Nem sokkal korábban szép summa dugipénzre tett szert a lóversenyen, és kedvtelve fontolgatja, vajon mire költse. „Egy hétvége egy nővel, vagy csendben elcsepegtetni apróságokra, szivarra, dupla whiskyre, ezek merültek fel mint lehetőségek.” De megpillant egy plakátot, amely az emlékezés különös logikája folytán felidézi benne a múltat. Harmincnyolc évet repül vissza az időben abba a kisvárosba, ahol született és férfivá érett, és emlékképeiből egy azóta elveszett életérzés és a szó minden értelmében lerombolt világ tárul elénk. Ebből a nosztalgiából fakad a „nagy ötlet”, amely valójában sajátos kitörési kisérlet egy beszűkült életformából, és bár eleve magában hordozza a csalódást, az újabb illúziók elkerülhetetlen szertefoszlását, egy nagy utazás – mint mindig – a lélek belső útjaira is elvisz, és a cselekvés puszta ténye is megnyugvást ad George Bowlingnak, Orwell egyik legrokonszenvesebb alakjának."
Miért érdemes elolvasni?: Ha megkérdezik, melyik a kedvenc Orwell regényem, akkor mindig ezt mondom. Legtöbben az 1984-gyel azonosítják, de szerintem ez a könyve a legjobb. Bár teljesen más világban, időben és társadalmi viszonyok közt éltem 23 éves nőként, amikor olvastam, mégis tudtam azonosulni az érzések javával, amit leírt ebben a könyvben. Számomra egyszerre volt csodálatos és szomorú, nagyon szép regény.
Kiadás: Európa, 2005 - 300 oldal 

2016 - Nicholas Sparks: Kedvesem
Besorolás: Romantikus
Miről szól?: "Johnt ​egyedül neveli szófukar, magába forduló édesapja, akit a munkáján kívül szinte csak az érmegyűjtés érdekli. A tengődő fiatalember egyéb ambíciók híján beáll az USA hadseregébe, ahol karrierje gyorsan felfelé kezd ívelni. Egyik szabadsága idején ismerkedik meg az elhivatott, gyönyörű fiatal lánnyal: Savannah-val, akivel első pillantásra egymásba szeretnek. A lány gyógypedagógusnak készül, és alapítványi munka keretében hajléktalanoknak épít házat. Mély érzelmektől átitatott kapcsolatuk ismeretlen távlatokat nyit meg a fiú előtt: figyelmét az elesettek, a szociálisan rászorulók felé irányítja. A fiú lassan megbékél környezetével, csodabogár édesapjával, és közös életük Savannah-val boldogságot ígér. A reményekkel teli jövő képét darabokra törik a világpolitikai események: a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után John úgy érzi, neki most elsősorban a katonaságnál kell helytállnia. A kényszerű hosszú távollétek azonban megviselik kikezdhetetlennek tűnő kapcsolatukat."
Miért érdemes elolvasni?: Másodjára olvastam ezt a könyvet három éve, és ugyanannyira szerettem, mint elsőre. Tudom, hogy Nicholas Sparks sokaknak a nyálas, giccses romantikát jelenti, amit jó lenézni, de másoknak kedves történeteket, amik átsegítik őket egy-egy nehezebb időszakon. A Sparkshoz kötődő viszonyom mondjuk számomra is furcsa: néhány könyvét utálom, van, amit ki se tudtam olvasni, akad, ami egynek elmegy, és bizony vannak olyanok is, amiket imádtam, és nagyon sokat jelentenek. A Kedvesem pont ilyen, szerintem ez a legjobb könyve. Nyilván romantikus, igen, talán kicsit giccses, igen, de mégsem annyira, mert inkább keserédes. Tökéletes könyv tavasz-nyárra.
Feldolgozás: 2010-ben készült a regény feldolgozása Channing Tatum és Amanda Seyfried főszereplésével. Annak idején nagyon nem voltam vele kibékülve, mert olyan dolgokon változtattak, amik szerintem elvették a könyv élét, de az is közrejátszik, hogy annak idején nagyon kritikus voltam. Újranézve nem annyira vészes, mindenesetre inkább maradok a regénynél.
Kiadás: General Press, 2008 - 304 oldal

2017 - Stephen King: Carrie
Besorolás: Horror
Miről szól?: "A chamberlaini gimnáziumban közeleg az érettségi. A tizenhat éves, esetlen Carrie White-ot nemcsak bigottan vallásos anyja terrorizálja, hanem diáktársai – főként a lányok – gúnyolódásának is állandó céltáblája. Egy különösen megrázó esemény után a főkolomposokat megbüntetik, Carrie-ben pedig nőttön nő az indulat, elégtételt akar venni az őt ért sérelmekért. Egyre inkább tudatosul benne, hogy félelmetes telekinetikus képessége micsoda hatalom! Elérkezik a nagy nap, az érettségizők bálja. Csodák csodája, a rút kiskacsa Carrie-t bálkirálynővé választják a csinos és népszerű Tommy oldalán. Ám néhány diák nem bír magával, a végsőkig meg akarja alázni a lányt, s szörnyű tervet eszel ki. Válaszként Carrie szabadjára engedi pusztító erejét, melynek nyomán kő kövön nem marad…"
Miért érdemes elolvasni?: Nagyon szeretem Stephen Kinget, és már régóta tervezgettem, hogy elolvasom az elsőként megjelent regényét is, ami kellemes meglepetésként ért. Nem is értem, miért számítottam rosszabbra. A legijesztőbbek számomra azok a részek voltak, amikor elemi erőként jelenik meg a gonoszság olyan formában, ahogyan nem is várnád. Nem túl félelmetes azért, úgyhogy szabadon ajánlott esténként is olvasni.
Feldolgozás: Két film is készült ebből a kis regényből. Az egyik a ma már klasszikusnak számító 1976-os film Sissy Spacek főszereplésével, a másik pedig a 2013-as Julianne Moore és Chloe Grace Moretz főszereplésével. Én az utóbbit láttam, és bár sok negatív kritikát kapott, nekem tetszett, szerintem egész könyvhű és élvezetes volt, megragadott a hangulata. Bár azért megnéznék egy narráció hű feldolgozást is, szerintem úgy is nagyon jó lenne.
Kiadás: Európa, 2013 - 282 oldal

2018 - Isabel Allende: Kísértetház
Besorolás: Mágikus realizmus
Miről szól?: "Kik ​ezek a szellemek, akik végigkísértik ezt a vaskos történelmi, család- és kalandregényt? A Trueba család több nemzedékének különc nő és férfi tagjai? Vagy a chilei társadalom és történelem nemes és kárhozatos alakjai? És mi ez a kísértetház? A maga erejéből meggazdagodott Esteben Trueba földbirtokos-szenátor vidéki kúriája vagy fővárosi palotája?
Vagy maga Chile, az „Elnök” és a „Költő”, meg a szélhámos politikusok és arisztokraták, vérszomjas katonák és csendőrök, dévaj parasztlegények, prostituáltak, izgága diákok országa, ahol szüntetlenül torzsalkodnak a maradiság áporodott vagy elszánt erői a megújulás álmodozó vagy tettre kész híveivel?"

Miért érdemes elolvasni?: Ha szereted a mágikus realizmust, akkor kötelező darab. Nagyon féltem az elején tőle, éveken át várt a polcomon, de miután elolvastam, nem értettem, miért vártam ennyit. Az első fele a legélvezetesebb, abban több is a "mágia", a második fele erősen politikai vonalat képvisel és megviselt lelkileg. Mindezekkel együtt az egyik kedvenc könyvemmé vált. A karakterek igazán hitelesek,hús-vér emberek, és a végére megkedvelsz olyat is, akit amúgy gyűlölnöd kéne. Szenzációs ez az írónő, hogy mindezt sikerült elérnie.
Feldolgozás: 1993-ban készült egy film Meryl Streep, Jeremy Irons és Winona Ryder főszereplésével. Még nem láttam, de majd egyszer, a távoli jövőben megnézem.
Kiadás: Európa, 1989 - 462 oldal

2019 - Arthur C. Clarke: 2001 - Űrodisszeia
Besorolás: Sci-fi
Miről szól?: "Arthur C. Clarke a sci-fi irodalom és a tudományos ismeretterjesztés világhírű alakja. Ennek a műnek témájából – egy másik szerzővel együtt – először filmet írt, majd a film alapján regényt. A film is, a regény is óriási sikert aratott. Érthető okokból, mert Clarke könyve végtelen távlatokat nyit az emberi fantázia számára. Képtelenség-e, hogy a mi helyi világmindenségünk, a Tejút csillagait is benépesítik velünk egyenlő vagy nálunk különb lények? Képtelenség-e, hogy egy napon a csillagok közt összetalálkozunk velük? Ezt a kérdést teszi fel Clarke könyve előszavában, amely lebilincselően él egy ugyancsak általa megfogalmazott gondolattal: „A lehetséges határait csak egyetlen módon fedezhetjük fel, ha megkockáztatjuk, hogy kevéssel túl is haladunk rajta, a lehetetlenbe.”
Miért érdemes elolvasni?: Mert utazol nem csak az időben, de a térben is. Látod te is a Jupitert, ahogy betölti az "eget", együtt űrhajózol a főszereplőkkel, rátalálsz valami ismeretlenre. Ez a könyv annyira szenzációs, hogy szerintem még évekig fogok róla áradozni. Hihetetlen, másfél napos utazás volt ez, alig bírtam letenni. Minden van benne, amiről gyerekként álmodoztam. Az elejétől se ijedjen meg senki, az ősemberektől indul a történet, de még az is annyira jó, hogy szívesen olvastam volna még tovább.
Feldolgozás: Stanley Kubrick 1979-ben bemutatott filmje úttörőnek számított abban az időben, és ez nem is csoda, szenzációs az akkori technikai megoldások és a kreativitás megjelenése. Sajnos ha ezt elvesszük, akkor a film szerintem nagyon unalmas és leegyszerűsített a könyvhöz képest, úgyhogy inkább maradok annál.
Kiadás: Metropolis Media, 2015 - 264 oldal

Remélem, tetszett az összefoglaló és ha esetleg találtál magadnak valami érdemeset, akkor már megérte posztolni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése