2019. augusztus 10., szombat

Vivien Holloway: Mesterkulcs

Könyvadatok:
Szerző: Vivien Holloway
Cím: Mesterkulcs
Sorozat: Winie Langton történetek 1.
Megjelent részek: 6 + 1
Zsáner: Kalandregény, steampunk, ifújsági
Megjelent: 2014
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalszám: 78
Molyos értékelés: 91%


Fülszöveg:
Winie Langton a 2900-as évek New Yorkjában él, száz évvel az ötödik nagy világégés után. Egy nagy és befolyásos tolvajcsalád leszármazottja, akit már egészen kiskorától apja tanított a mesterség fortélyaira. Ebből kifolyólag Winie már kamaszként jobban verekszik, mint a fiúk többsége és mindent tud a fegyverekről. Amikor a legendás Mesterkulcs felbukkan a városban, a Langton család azonnal a nyomába ered, s természetesen Winie-re is fontos feladat hárul a titokzatos műtárgy megszerzésére kiötlött akcióban…

 


Olvasom A Gyűrűk Urát, azonban az első és a második kötet közt szükségem volt egy kis megpihenésre, így esett a választásom erre az igen pici könyvecskére, amit még a Könyvfesztiválon szereztem meg. Tudni kell rólam, hogy fősulin az írónő a csoporttársam volt, és az akkor elsőként megjelent könyvét, a Pokoli szolgálatot nem szerettem annyira. Vivi egy nagyon jófej csaj egyébként, nem az a sértődős magyar írónő fajta, aki nem bírja a kritikát. Azt veszem észre, hogy nagyon laza, bírják az olvasók is. Örülök, hogy azóta ennyi kötete jelent meg, és hogy így felfejlődött az évek alatt, hisz a Pokoli szolgálat után is úgy voltam, hogy várok pár évet, és aztán próbálkozom meg vele újra.
Az idei Könyvfesztiválon pedig nagyon örültem, hogy megláttam a Mesterkulcsot, hiszen a boltokban már nem kapni (legalábbis úgy láttam). Mondjuk nem igazán értem, miért jó így megjelentetni ezeket az igazán rövid történeteket, örülnék, ha inkább egy kötetben lehetne elolvasni, mindenesetre igazán ingázó-barát kiadás ez. Talán csak annyi kritikai megjegyzéssel élnék még, hogy a 78 oldalhoz képest elég sok elütés, hiba volt benne. Gondolkodtam is, hogy ezt esetleg feljegyezzem és elküldjem a kiadónak/írónak, ha netán újra kiadnák, de sose volt nálam ceruza (hisz tollal mégse írok bele a könyvbe?!), és sose tudom eldönteni, ez mennyire kukacoskodás már a részemről. Amúgy mindezt leszámítva egy nagyon kalandos élménnyel gazdagodtam.


Magával a steampunkkal, mint zsánerrel elég gyérül állok. Nagyon tetszenek a különféle digitális rajzok, amiket ebben a témában látok, de valahogy úgy látom, ez a magyar irodalomban/kiadásokban nem annyira menő. Legalábbis hozzám nagyon kevés ilyen regény jut el. Az egyetlen, ami hasonló volt, az Pintér Máté és Pintér Bence könyve, A szivarhajó utolsó útja, ami tetszett, kalandos volt, bár túl sok steampunk elemet nem tartalmazott. Ezért is érdekelt nagyon az írónő könyve.


Mint írtam feljebb is, kalandos a kisregény, mert a csekély oldalszámhoz képest azért sok helyszínen megfordulunk, megismerünk számos karaktert, tervezgetünk, lopni megyünk, és humorból sincs hiány. Különösen tetszett az épület, ahol Winie élt, illetve maga az elképzelt jövő is érdekes. Lehetett volna sötét hangvételű is az egész, de szerencsére Vivi írásából árad az életkedv, az energia, ezáltal Winie is ilyen. A család is szimpatikus, remélem, őket is megismerjük majd jobban, mert igazán színes pontjai a történetnek, és a humoros részeket is hozzájuk kötöm.


Olyannak hatott egyébként ez a kis történet, mintha egy filmsorozat pilotja lenne. Megismerjük az alapokat, megkapjuk a főbb cselekményszálat, aztán várhatjuk, mi történik. Kérdés, hogy ez mennyire állja meg a helyét a piacon? Úgy tűnik, eléggé, hiszen 6+1 kötet jött ki (ahogy néztem, a 3. és 4. kötet közötti egy karácsonyi történet), az olvasók imádják Winie Langtont, molyon az összes rész 90%-os vagy afölötti.


A borítók mellett se lehet szó nélkül elmenni, hiszen mindegyik marha menő, imádom ezt a steampunkos stílust. Bár remélem, a többi résznél már jobb minőségűbb a kép, mert az elsőnél kicsit pixeles volt.


Összességében tehát nagyon ajánlom Ms. Langton történetét, mert vidám, kalandos, humoros, az év bármelyik napján tökéletes kis olvasmány, amit igazán gyorsan el lehet olvasni. Tanácsolom is, hogy vegyetek meg egyszerre több részt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése