2019. november 2., szombat

Őszi édességek II.

Igaz, már vége a szeptembernek, amikor kezdődik az iskola és lehűl a levegő, vagy az októbernek, amikor minden narancs, sárga és barna színekben pompázik, sőt még az elterjedő Halloweenen is túl vagyunk, és a plázákban, bizonyos üzletekben ott tündököl a karácsonyi dekoráció, számomra az ősznek még sincs vége (legalábbis nem november feléig), így hoztam egy újabb, szerintem őszre való édességet. Ez nem más, mint a fahéjas csiga, amit még molyon ajánlottak, hogy ezt készítsem el. A család, barátok imádták, anyukám kikényszerítette, hogy még egy adagot süssek, szóval ezt a receptet tényleg csak ajánlani tudom!


Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
Egy bögre tej (nálam növényi tej)
3 ek cukor (+ az élesztőhöz másfél)
1 csipet só
2 db tojás sárgája
10 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:
10 dkg olvasztott vaj
2 csapott ek őrölt fahéj
15 dkg porcukor

1. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Aki nem tudná (mint én), annak részletesebben is leírnám ezt: egy bögrébe tejet öntesz, megmelegíted, elkavarod benne a cukrot, majd belemorzsolod az élesztőt. Ezt megint elkevered, aztán tizenöt percre félreteszed. Akkor jó, ha feljött a tejes élesztőd.
2. A liszthez adjuk a cukrot, a sót, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
3. Begyúrjuk a tésztát, jól megdolgozzuk, és kb 1 órát meleg helyen, konyharuhával letakarva kelesztjük. Akkor jó, ha a tészta már legalább a kétszeresére dagadt!
4. Az elkészült tésztát 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Nekem ez nem nagyon sikerült, inkább lett egy hosszú, ovális alakja, de így is lehetett vele dolgozni.
5. Megkenjük az olvasztott vajjal, a porcukrot a fahéjjal összekeverjük, majd ezzel is megszórjuk. Nyugodtan tegyünk rá jó sokat, a vajat se sajnáljuk!
6. Szorosra felcsavarjuk a tésztát, majd 1-1,5 cm vastag karikákra vágjuk. Végül sütőpapírral bélelt nagy tepsibe tesszük ezeket.
7. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, addig hagyjuk is pihenni a tésztát. 25-30 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés: nekem elég sok karika lett, ami nem fért ki egy tepsibe, azonban amíg vártam, hogy megsüljön az első adag, a második még jobban megkelt. Ez nem volt gond, de figyeljetek rá, hogy ezek nagyobbak lesznek, és olyan sokáig nem is kell sütni. Szerintem mínusz öt perccel számoljatok.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése