2019. szeptember 11., szerda

Esetem a Chesapeake Shores könyvekkel

2016-ban indult a Hallmarkon a fura című sorozat (ejtsd kb: cseszöpík sórsz) Meghan Ory (ő volt a Once upon a time-ban Piroska) és Jesse Metcalfe (Született feleségekből Gaby pasija) főszereplésével. Eleinte egy nagyon romantikus történetnek tűnt, ami arról szól, hogy talál rá az elvált, kétgyerekes Abby régi szerelmére, a country zenés Trace-re a szülővárosába való visszatérés után. Később, ahogy belelendültünk, rájöttem, hogy itt a család felépítése sokkal érdekesebb, mint a szerelmi szál. Ugyanis adott öt testvér (Abby, Kevin, Connor, Bree és Jess), akiket anyjuk évekkel ezelőtt elhagyott, mivel Mick, a férj/apa folyamatosan távol volt. Érdekesség, hogy amíg pl. Abby 18 éves volt, addig a legkisebb gyerkőc, Jess csak 7, ezáltal a testvérek is kb. két csapatra oszlanak: akik megértik anyjuk tettét és jóban vannak vele, és akik hallani sem akarnak kibékülésről, mert csak a veszekedések, az anyjuk passzivitása és hiánya maradt meg bennük. Ez akár még magas labdának is tűnhet a Hallmark csatornának, de meglepően szomorkás és őszinte jelenetek kapcsolódnak az ilyen emlékek felidézéséhez, és ugye családi idill eleve nincs, nem minden szereplő boldog, a kapcsolatok sem működnek. Szóval a szívemhez nőtt a sorozat, főleg Bree karaktere, és bár tényleg vannak benne felháborítóan giccses dolgok (reggelente mindig terülj-terülj asztalkám várja őket, és mindenki ráér munka előtt, pedig már legalább délelőtt tíz óra van - miközben mindenki csodásan néz ki!), azért komolyabban ragadja meg, ami ezt megköveteli és nem minden fenékig tejfel.


Nem csoda hát, hogy a könyveket is el szerettem volna olvasni, amik azonban egészen mások. Odakint már 14 része jelent, ami elég sok, de úgy voltam vele, mivel minden könyv más karakterről szól, vágjunk bele! Míg az első rész még elment, addig a másodiknál már nem tudtam optimista és reménykedő maradni.



Könyvadatok:
Sorozat: Chesapeake Shores 1.
Megjelent részek: 14
Zsáner: Romantikus, chick lit
Megjelent: 2016 (eredetileg: 2009)
Kiadó: MIRA
Oldalszám: 432
Goodreads értékelés: 4,06/5


Fülszöveg angolul:
It's been years since Abby O'Brien Winters set foot in Chesapeake Shores. The Maryland town her father built has too many sad memories and Abby too few spare moments, thanks to her demanding Wall Street career, the crumbling of her marriage and energetic twin daughters. Then one panicked phone call from her youngest sister brings her racing back home to protect Jess's dream of renovating the charming Inn at Eagle Point.

But saving the inn from foreclosure means dealing not only with her own fractured family, but also with Trace Riley, the man Abby left ten years ago. Trace can be a roadblock to her plans...or proof that second chances happen in the most unexpected ways.



A történet valamennyire megegyezik a filmsorozattal. Abby, a legidősebb, enyhén karrierista, elvált, kétgyermekes anyuka visszautazik Chesapeake Shoresba, miután a kissé kelekótya kishúga, Jess, nyitott egy panziót, azonban a hitellel elmarad, amit a bank nem ért meg, de Abby segíthetne. Milyen meglepő fordulat, hogy Trace pont ott a banknál dolgozik, ami amúgy az apjáé. Tavaly olvastam a könyvet, így kissé már homály fedi a részleteket, de emlékszem, hogy bár nagyon reménykedő és optimista voltam, azért már akkor is láttam a hibáit.


Pedig nagyon akartam szeretni, tényleg, hiszen a család dinamikája tök jó(nak tűnt a sorozat alapján), szép helyen játszódik, a borító gyönyörű, de...


Az első ami feltűnt, hogy a narráció rendkívül statikus. Találkozik két karakter: beszélget. Összefut két karakter: beszélget. Felhívja az egyik a másikat: beszélgetnek. Mint a simek. Leállnak, és beszélnek. Nincs dinamika. Nem látjuk őket mozgás közben, nem tudjuk megítélni őket a cselekedeteik, döntéseik alapján. Hiszen mondani bárki bármit mondhat. Az írónő is csak adja alájuk a lovat, hogy így érzi magát, úgy érzi magát az adott karakter, minden apró gondolatfoszlányt megtudunk, de nem cselekednek, csak munkába igyekeznek, összefutnak, esznek, ülnek a hintaágyon.


A második, ami idegesített, bár csak az elején, az az agresszív mód, ahogy Trace, a férfi kb. kizsarolja Abbyből, hogy randizzanak... Ugyanis csak úgy hajlandó haladékot adni Jessnek (azt hiszem, erről van szó, de valami hiteles cucc, az biztos), ha Abby vacsorázik vele... Most komolyan? Ezt kéne romantikusnak vélni? Jó, hát egy szájhúzással továbblapoztam, és vártam, mi történik.


Aztán valamennyire helyreállt a rend, bár a romantikus szál akkor sem a legjobb, de legalább kaptunk valamennyit Jess panziójából, még ha nem is azokat az informatív jellegű dolgokat, amik egy remélhetőleg-egyszer-panzió-tulajdonost érdekelnének. Mint írtam fentebb, nem is emlékszem, mi történt a párocskánkkal, próbáltam inkább a családra, a semmiből felbukkanó anyára, a többi testvérre koncentrálni. S nagyjából így ért véget a kapcsolatom az első résszel. Feltettem a polcra, szépen mutatott, aztán néztem tovább a sorozatot.


Könyvadatok:
Sorozat: Chesapeake Shores 2.
Megjelent részek: 14
Zsáner: Romantikus, chick lit
Megjelent: 2016 (eredetileg: 2009)
Kiadó: MIRA
Oldalszám: 400
Goodreads értékelés: 4,09/5


Fülszöveg angolul:
When her last two plays are dismal failures and her relationship with her temperamental mentor falls apart, writer Bree O'Brien abandons Chicago and the regional theater where she hoped to make a name for herself to return home. Opening Flowers on Main promises to bring her a new challenge and a new kind of fulfillment.

But not all is peaceful and serene in Chesapeake Shores, with her estranged mother on the scene and her ex-lover on the warpath. Jake Collins has plenty of reasons to want Bree out of his life, but none of those are a match for the one reason he wants her to stay: he's still in love with her.

Jake might be able to get past that old hurt if he knew Bree was home to stay, but is she? The only way to know for sure is to take a dangerous leap of faith.



Sajnos, ennél a résznél betelt a pohár, az utolsó 100-150 oldalt csak átlapozgattam, bele-beleolvasgattam, de mikor láttam, hogy csak megy a nyünyürgés, inkább becsuktam. Tehát ott tartunk, hogy eltelt némi idő az első rész befejezése óta, és most a középső lánytestvér, Bree tragikusan felháborító és minden feminizmust nélkülöző párkapcsolatáról lesz szó. Bree, mint bukott drámaíró, a volt pasijától megfutamodva visszatér Chesapeake Shoresba, hogy aztán megengedhesse magának azt a luxust, hogy semmit se csináljon. Ja, igen, itt mindenki pénzes az apa miatt, mindenkinek van megtakarítása, amit anno az apjától kapott, és minden álmát valóra válthatja ezzel. Mint most Bree, aki virágboltot nyit. Úgy, hogy nem is vállalkozó, semmilyen tapasztalata sincs, de oké. Minő meglepetés, az egyetlen elérhető beszállító a városban, a régi pasija, Jake. De ó, nem, Jake nem hajlandó az ügyfelei közt tudni, mert csak nem és punktum. De azért vágyódik utána és megcsókolja egy kávézóban, ahonnan aztán kiviharzik, de nem, többé nem láthatja. Na, ilyen a szerelmi szál. Tíz éve ez még talán okés volt, de azért a nagy amerikai #metoo mozgalomban azért ez a fajta "romantika" olyan szinten nem állná meg a helyét, hogy csak na. Semmit nem tudunk meg róluk, Jake-et csak ebéd közben látjuk állandóan, később néha akkor is, amikor Bree körül szaglászik. Egyetlen értékelhető jelenete az, amikor a nővére lányával beszélget el a fiúkról, de hát ez is visszakanyarodik hozzá és Bree-hez. Hiszen nem láthatja a nőt, de meghágni azért meg szeretné, erre sokszor felhívja figyelmünket az író.


Mint az első rész, ez is statikus. Bree beszélget itt, Bree beszélget ott, hiába nyitunk meg egy virágosboltot, semmit nem érzékelünk ebből.
Ami értékelhető volt számomra, az az apa és anya, Mick és Megan kapcsolatának javulása, illetve a többi testvér megjelenése, bár bevallom, az utána inkább csalódás kategóriába ment át.


Tehát ez egy szörnyű könyv volt. Az első is az volt, csak még előttem volt a rózsaszín köd. Rettentően sajnálom, mert rengeteg potenciál van benne, csak ezt a passzív-agresszív szerelmi szálat kéne kidobni az ablakon.
Sosem hittem, hogy ezt írom egyszer, de inkább maradjatok a hallmarkos változatnál, mert ezerszer okosabb, hitelesebb és jobb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése