2020. június 5., péntek

Kívánságlistára kerültek #1 - Kisvárosi varázs

Biztos veletek is előfordult már, hogy rájöttetek, mennyire szerettek egy bizonyos zsánert, hangulatot vagy tematikát, és egy jó könyv még többhöz hozta meg a kedvetek vagy épp a hiánya tűnt fel, ezért szereznétek ebből még többet beszerezni. Nálam évente párszor előfordult ez, akadt már sci-fi, fantasy mániám, romantikus, családregényes rajongásom, most pedig az olyan regények hiányoznak, amelyek egy kisvárosban játszódnak, hús-vér karakterekkel és a cseppnyi mágiától se fosztja meg az író az olvasókat. Nyilván van már egy pár ilyen író már a tarsolyomban - Alice Hoffman, Joanne Harris, Sarah Addison Allen, Linda Francis Lee (bár nála nagyvárosban játszódnak az események) vagy akár a három éve felfedezett Leslye Walton -, de azért mindig keresek újakat. Olykor elég specifikusan, mint most is: legyen egy kisváros, ahol ismerik egymást a szereplők, legyen benne család és/vagy egy kis románc és mágia, varázslat.

Mivel idehaza nem nagyon találtam már újabb írókat, akik ezt a zsánert követnék, ezért általában inkább a Goodreadsen (goodreads.com) nézelődöm. Akár aszerint, hogy mit sorolnak be mágikus realizmusnak vagy kisvárosi regénynek (kéne egy ilyen külön zsáner), vagy rámegyek egy konkrét elolvasott könyv adatlapjára, és oldalt meg lehet nézni, miket javasol még a rendszer, ami hasonló témájú.
Olyat is csináltam, hogy a google-ban így kerestem: books like practical magic, writers like sarah addison allen, small town charm books stb. Azt gondoltam, így könnyebb dolgom lesz, de egy-egy cikk szerintem az adott filmet se látta az ajánlásai alapján.

Úgyhogy emiatt is szerettem volna egy ilyen rovatot, amelyben az általam kinézett és szimpatikus köteteket nektek is bemutatom, hátha megtetszik, de azt is szívesen várom, ha pár mondattal ajánlotok témába vágó köteteket.


Heather Webber: Midnight ​at the Blackbird Café
A borítója szerintem gyönyörű, és a leírása alapján van benne "small-town Southern charm", ami mindenképpen örömteli, illetve egy "mysterious blackbird pie", ami szerintem a varázslatossághoz kapcsolódik.


Karen Hawkins: The Book Charmer
Egy időben sok "könyves" című regény jelent meg, de ez kiemelkedett a fülszövege miatt, amely szerint a "picturesque Southern townban van two fiercely independent women, akik  magical friendshipje megváltoztatja az életüket.
Van benne Almafesztivál és romantika, mi kell még?


Jodi Taylor: Semmi lány
Jöjjön egy magyar is, aminek a borítója fogott meg, és bár a leírása alapján bohémnek lehet és farmon játszódik, nagyon kedvesnek tűnik.


Jael McHenry: The Kitchen Daughter
Hét éve tettem már a goodreadses listámra ezt a könyvet, mégse jutottam oda, hogy meg is vegyem. Pedig a borítója annyira jó, és a leírás alapján a főszereplő, a "26-year-old Ginny Selvaggio seeks comfort in cooking from family recipes", tehát ételekről is bőven van benne szó. "She knows how to turn milk into cheese and cream into butter, but she doesn’t know why her mother hid a letter in the bedroom chimney, or the identity of the woman in her father’s photographs." Ezek alapján úgy tűnik, van benne némi rejtély is, egy kis családi titok, és egy szellem nagymama, aki néha megjelenik a konyhában.


Susan Bishop Crispell: The Secret Ingredient of Wishes
Végezetül szintén egy pités borító (imádom ezeket meg az ilyen címeket is), amiben a 26 éves főszereplőnk szeretné eltitkolni, hogy valóra tudja váltani a kívánságokat. Egy észak-karolinai kisvárosban köt ki, ahol "Rachel also meets Catch’s neighbor, Ashe, a Southern gentleman with a complicated past".
Képességét eltitkolni vágyó lány szerelembe esik egy déli kisvárosban, hát kell ennél több?

Általában a Bookdepositoryról szerzem be az angol könyveimet, remélem, ezek közül elérhető lesz ott pár darab, mert nyáron szeretnék elveszni ezekben a történetekben. 

Nektek melyik kötet tetszett meg innen?

2 megjegyzés:

  1. Jaj ez a USA - déli kisváros - mágia nekem is a szívem csücske, bár olyan nagyon sokat még nem olvastam. Megnézem ezeket a könyveket, amiket találtál ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondoltam, hogy neked is a szíved csücske :) Bár most a posztból direkt kitöröltem, hogy "amerikai", mert hátha van még több olyan könyv, mint pl. Az almamag íze, ami német és nagyon jó :)

      Törlés