2020. június 18., csütörtök

Könyvek nyárra

Ha már volt őszi könyvajánló, akkor lesz nyári is. Olyan köteteket válogattam össze, amelyek teljes egésze vagy egy meghatározó része nyáron játszódik, átadja a kánikula érzését, esetleg megjelenik benne a tenger, a strand, fagylaltot esznek, pitét sütnek, gyümölcsöt szednek - tehát minden, ami nyár.
Zsáner szerint én ilyenkor jobban bírom a romantikus történeteket, a tinglitangli regénykéket, sokkal elnézőbb vagyok egy-egy Debbie Macomber könyvvel, mint télen (true story). De jöhet akár izzadó inges nyomozó is, aki épp egy gyilkosságot old meg vagy egy sivatagban játszódó sci-fi.

 

Bár Gillian Flynn Éles tárgyak thrillere nekem nem annyira tetszett, de Camille folyamatosan izzad, melege van, közben iszik is, a tinik meg unják a nyári szünetet (vagy csak pár hét van már a suliból, nem rémlik pontosan), egyszerűen mindent átjár az émelyítő meleg.
Ugyanennyire nem szívleltem a Szólíts a nevedent, de tény, hogy egy az egyben átadja azt a fajta nyár-érzést, amikor egész nap semmit sem kell csinálnod, csak várnod az őszt. Tízkor még alszol, esetleg kora reggel lemész futni a partra, aztán délutánig vársz, amíg már nem éget annyira a nap, hogy egy szál fürdőruhában és törülközőben kimehess a medencéhez. Oh, milyen nehéz élete is volt szegény Eliónak.



Sarah Addison Allen több regénye is nyáron játszódik, a The Girl Who Chased the Moon (ami magyarul valamiért nagyon nem akar megjelenni) biztosan, emlékeim szerint A csodálatos Waverley-kertben is jó idő van, a Lost Lake főszereplője pedig egy kemping (és egy aligátor), úgyhogy egy szavunk nem lehet.
Hasonló kategória még ami a varázslatosságot illeti Alice Hoffman Átkozott boszorkák regénye, amelyben az orgona még nyáron is ontja magából a bódító illatot, amelyek előtt emberek sírják el magukat, de A tizenharmadik boszorkányban is a nyári szünet felé közeledünk és szederindák közt futkosunk, a The Ice Queenben pedig a piros ruha játszik fontos szerepet a nyári forróságban.



Kicsit gyászos hangulattal indul a Los Angelesben játszódó Új örömök kertje, de a szereplők többször emlékeztetnek arra, hogy palántázás közben viseljük fejfedőt és kenjük magukat, mert nagyon tűz a nap.
Edith Wharton A szerelem nyarában egy szomorkás, de annál tanulságosabb történetet mutat be, és ahogy a címében is ott rejlik: nyáron. Hiszen melyik évszak mutathatná be jobban a fellángolást, a szenvedélyt?
Sarina Bowen Keserédes szexjelenetekkel tarkított regénye is nyáron kezdődik - igaz, aztán elhúzódik őszre, de addig is megismerjük egy farm életét, és megtudjuk, hogy Vermontban napnyugta után sokkal jobban lehűl a levegő, mint másutt.



Utoljára pedig egy rövidke regényt ajánlok, ami nem más mint Maigret és a víg kompánia, amely bemutatja azt az életet, amikor a városi emberek csapatostul vonulnak le egy tavi nyaralóhoz, ahol ihatnak, táncolhatnak, evezhetnek és embereket ölhetnek. Krimi, úgyhogy ezen ne akadjunk fenn. Maigret már olykor annyit iszik a kánikulában vagy az éppen esős Párizsban, hogy olykor aggódtam érte, de egyben csodáltam is elszántságát az ügy iránt.

Ti milyen könyveket szerettek olvasni a nyáron? Melyik az a könyv, amit kifejezetten nyáron jó olvasni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése