2020. október 23., péntek

Őszi édességek III.

Úgy érzem, idén az ősznek két arca van: az esős, ködös, nyirkos borongós és a napsütötte majdnem-színes. Nem tudom, nálatok mi a helyzet, de itt a Velencei-tónál alig őszülnek a fák - bár addig se kell gereblyézni. Arról se feledkezzünk meg, hogy szeptemberben milyen meleg volt, szinte nyár. Emiatt elég nehezen hangolódtam rá idén az őszre, de talán a süteményekkel sikerül belerázódnom.

Most egy olyan édességet hoztam, amit eddig csak egyszer, tavaly nyáron készítettem el. Szeretem a magyarosabb almás pitéket is, de a rácsos pite a felkockázott fahéjas almadarabokkal nálam mindent visz. Idén ősszel is szeretném megcsinálni.

Mint az a képen is látható, a tészta enyhén megrepedt a szélénél, érdemesebb szerintem jobban ráhúzni a sütés előtt. A tésztacsíkokkal lehet játszani, aki ügyes és kreatív, csinálhat rá mindenféle formákat. Ízre nagyon finom!

 

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1+1 tojás
  • 1 kg alma
  • 60 g cukor/eritrit
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek keményítő

1. A lisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, majd ehhez jön egy tojás és mindezt összegyúrjuk. Alufóliába csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

2. Az almákat meghámozzuk, darabokra vágjuk, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd puhára pároljuk. Ha kiengedte a levét, hozzáadjuk a keményítőt és elkeverjük. Kb. 1 perc alatt besűrűsödik, akkor levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.

3. A hűtőből kivesszük a tésztát, és annak a háromnegyedét kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokon 15 perc alatt megsütjük (alul-felül sütés).

4. Ha megsült, ráhalmozzuk a tölteléket. A maradék tésztát kinyújtjuk és 1 cm-es csíkokat vágunk belőle, amivel berácsozzuk a pite tetejét. Ezt lehet sűrűbben, ritkábban, átlósan, keresztbe, ahogy tetszik. (Ha marad még tészta, azokat később is kisüthetjük, nagyon finom csak úgy eszegetni is.)

5. A másik tojást felverjük és megkenjük vele az egészet. Mehet vissza a sütőbe 200 fokra és 20 percre (alul-felül sütés).

6. Ha kész, megvárjuk, míg kihűl, aztán porcukorral meghintjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése