2020. szeptember 15., kedd

Őszi Book Tag

Rég volt már book tag, de most kerestem (majd kicsit átszerkesztettem) egy kifejezetten őszi témájút. Ha van kedvetek, töltsétek ki ti is :)

1. Mit szeretsz a legjobban az őszben?

Szeretem a hűvösebb időt (az esőset nyilván csak akkor, ha otthon vagyok és sehova nem kell mennem), a bokacsizmát, kiskabátot, az egész ősz hangulatát. Tudjátok, amikor csípős a reggel, melegebb a délután, minden olyan nyugodt, a vonaton hallgatod a diákokat, ahogy (jobb esetben) az aznapi leckéket beszélik át. Elkezdenek a fákról lehullani a piros-barna-narancs levelek, amelyek aztán ropognak az ember talpa alatt. Szeretek ilyen időben a kutyámmal sétálni. Kiteszem az őszi díszeket, csarabot és krizantémot ültetek, fahéjás csigát és rácsos almás pitét sütök, este pedig magamra dobom a jó kis poncsómat és amíg nem csipkednek meg a bogarak (és ameddig van fény), kint olvasok a teraszon. Számomra ez az év lezárása (a karácsony-újév inkább csak egy ráadás). 

2. Melyik könyvről jut eszedbe a tanévkezdés?

A Vámpírakadémiáról. Nem vagyok már nagy ifjúsági regény olvasó, de ez a sorozat örök. Most olvasom újra, és az első rész egy új tanév kezdésével indul. Igaz, bentlakásos iskoláról szól, de nagyon jó olvasni a sulis problémákról.
A Harry Potter sorozatra is mindez igaz.

3. Keress egy könyvet a polcodról, amelyik borítója az őszt tükrözi!

Sarah Addison Allen: First Frost talán?

4. Melyik a kedvenc horror könyved?

Shirley Jackson: Hill House szelleme és Stephen King: Tortúra.

5. Melyik a kedvenc horror filmed?

Vígjáték-horror ér? Ready or not.

6. Az őszi megjelenések közül melyik könyvet várod a legjobban?

Ian McEwan: Mi, gépek.

7. Melyik három könyvet szeretnéd a leginkább elolvasni ebben az évszakban?

Robert Beatty: Szerafina és a fekete köpeny, Shirley Jackson: Sóbálvány, Sarah Rees Brennan: Boszorkányszezon.

8. Melyik a kedvenc könyved, amelyik ősszel játszódik?

Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

2020. szeptember 10., csütörtök

Félbehagyott könyvek II.

Közel egy éve volt az első ilyen poszt, azonban azóta még több könyvet félbehagytam, így jöjjön egy újabb csokor.

1. Arthur C. Clarke: A város és a csillagok

Tekintve, hogy az Űrodüsszeia egy olyan könyv volt, amely alapjaiban változtatta meg a sci-fihez fűződő érzelmeimet, marha boldog voltam, amikor ráleltem erre a regényre egy antikváriumban. Körülbelül a feléig el is olvastam a könyvet, és az alapötlet baromira tetszett - egy város egy búra alatt, elzárva mindentől, folyamatosan újraszülető emberek, azta! Azonban főszereplőnk elég hamar kijut innen, és amikor találkozunk egy óriás polippal, akkor már csak pislogni tudtam. Sajnos itt be is csuktam a könyvet.

2. Ken Follett: A Katedrális

Őszintén szólva ennek esélyt se nagyon adtam. Egy barátnőm adta kölcsön egy évvel ezelőtt, és szántam-bántam, hogy még csak ki se nyitottam. De hát hatalmas! Mivel leginkább ingázás közben olvasok, esélytelen volt, hogy ezt magammal hurcoljam. Ráadásul maga a kor is távol áll tőlem (XIII. század, ha jól emlékszem). Elkezdtem, de egyáltalán nem nekem való volt, így félre is tettem.

3. Nicolas Barreau: A nő mosolya

Ezt még nagy reményekkel vettem ki a könyvtárból, hisz annyi jót olvastam róla. Azonban egy-két fejezetnél nem jutottam tovább. Sajnos végig a bugyuta szó lebegett a szemem előtt - az írásmód, a történet, a párbeszédek egyszerűen bugyutának hatottak. Számomra az is egyértelmű volt, hogy ezt nem egy francia (párizsi) származású ember írta, mert az nem tenne bele ennyi sztereotip dolgot.

4. J.R.R. Tolkien: A hobbit

Ezt nagyon sajnálom, hiszen A Gyűrűk Urát imádtam. Azonban a kis hobbit kalandjait a felénél eluntam. Göncz Árpád fordítása is hiányzott. 

5. Philip K. Dick: Az ember a Fellegvárban

Erről nem is tudok túl sokat mondani. Egyszerűen nem érdekelt. Teljesen másra számítottam a leírás alapján. Lehet, ki kellett volna még tartanom, de inkább amondó vagyok, hogy maradok az író novelláinál. Azok nálam jobban működnek.

2020. szeptember 9., szerda

Szeptemberi újdonságok

Általában nem szoktam könyvváró posztokat írni, de annyi érdekes kötet érkezik, hogy ez már kiadott egy csokrot. Örülök, hogy nem dőlt be a magyar könyvkiadás a koronának "köszönhetően", még ez is meglepett, hogy ősszel ennyi újdonság várható. Úgyhogy még mindig mindenkit arra szeretnék ösztönözni, hogy közvetlenül a (kis) kiadóktól vásároljatok!

Helikon



Agatha Christie: Rejtély az Antillákon (szeptember 10.)

- Nagyon tetszenek a Helikon borítói, szeretném egyszer az összes AC könyvet ilyen kiadásban beszerezni.

Sylvia Plath: Az üvegbúra (szeptember 18.)

- Még tiniként próbálkoztam meg a regénnyel, azonban nem sokat fogtam fel belőle, félre is raktam. Érettebb fejjel szeretnék ismét belekezdeni, az új kiadás pedig nagyon sokatmondó.

Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe (szeptember 22.)

- Egy klasszikus, amely kimaradt. Ideje lenne megismerkednem a történettel.

Scolar



Ian McEwan: Mi, gépek (szeptember 14.)

- Nagyon szeretem az írót, és bár elég furcsállom ezt a sci-fi vonalat tőle, de remélhetőleg nem fogok benne csalódni. Leírása alapján érdekesnek tűnik.

Agave



Susanna Clarke: Piranesi (szeptember 17.)

- Most olvasom A Hollókirályt, ami elég vaskos és terjengős, de összességében tetszik a stílus, így az írónő rövidebb köteteivel is szívesen megpróbálkoznék.

Nathan Ballingrud: Szörnyvidék (szeptember 17.)

- Erről nem sokat tudok, a fülszövege keltette fel az érdeklődésemet.

Angol nyelvű



Nicholas Sparks: The Return (szeptember 22.)

- Rég olvastam már új könyvet az írótól, és ha bele is kezdek ebbe, inkább magyarul tenném, mert szeretem a fordításokat. Mindenesetre ez érdekesnek tűnik, a borítója is szép, reméljük, jó is lesz!

Ti milyen megjelenéseket vártok szeptemberben?

2020. szeptember 7., hétfő

Őszre tervezem

A nyári poszt után ismét kedvem támadt szezonálisan összeszedni a következő pár havi olvasmányomat. Az évszakhoz mérten próbáltam olyan könyveket beválogatni, amelyek illenek az őszhöz: ősszel játszódó romantikus, boszorkányos fantasy/mágikus realizmus, Halloweenhez közeledve pedig thriller vagy horror. Lássuk is, melyek ezek.

Cukiságok



A Szerafina és a Fekete Köpeny című mesét már jó ideje kinéztem magamnak, és direkt őszre tartogattam. Nem szoktam gyerekeknek szóló történeteket olvasni, de annyira megtetszett a borítója és olyan jókat írtak róla, hogy muszáj voltam beszerezni.
A Boszorkányszezonról leginkább azt hallom, hogy kedves, mivel a családról szól - már amennyire kedves egy pogány, fekete mágiát művelő és Sátánt dicsőítő regény. De ezt most fogadjuk el :D. A sorozatot - főleg az elejét - nagyon szerettem, és alig várom, hogy ebbe is belekezdjek.
Az Egy nap talánt is évekkel ezelőtt felvettem a kívánságlistámra, de valamiért mindig hagytam magam lebeszélni róla. Most egy barátnőm adta kölcsön, mert szerinte tetszene nekem és mivel úgy emlékszik, hogy a történet egy része ősszel játszódik, biztos helye lett a listában.

Hangulatosak



Megelőlegezem ezeknek a könyveknek ezt a jelzőt, de mivel az egyik mágikus realizmus, a másik gótikus, a harmadik meg Joanne Harris, ezért szerintem érthető az elvárásom.
A Kékszeműfiú a DarkHarris kategóriába tartozik, vagyis nem olyan kedves, családias, kisvárosi, mint mondjuk a Csokoládé vagy a Szederbor, hanem talán jobban hajaz az Aludj kislány thriller érzetére. Az írónő ezen könyve is régóta listás volt már, de nehéz volt beszerezni. Idén azonban sikerült, és alig várom, hogy megismerkedjem a St. Oswald tanulóival.
A Melmoth egy gyönyörű, gótikus könyv, amitől egy kicsit tartok, mert eddig ezzel a zsánerrel nem barátkoztam annyira össze, de bizakodom a kellemes csalódásban.
Az angol The Sparrow Sisters egy hirtelen felindulásból beszerzett regény, amelyet fülszövegében Alice Hoffmanhoz, Beth Hoffmanhoz és a Witches of East End írónőjének könyvéhez hasonlítanak. Reménykedem, hogy a The Story Sisters után ez egy leheletnyivel bájosabb mágikus realizmus lesz.

Félelmetesek


Muszáj egy kis borzongást is belevinni az őszi estékbe, ez már csak hozzátartozik az évszakhoz.
A Sóbálványt másfél év után sikerült beszereznem. Sokakkal ellentétben nekem nagyon tetszett a Hill House szelleme, ezért már fel is készültem lelkiekben, hogy ettől a novelláskötettől se fogok nyugodtan aludni.
Kingtől rég olvastam már tetszetős horrort, a Tortúra volt utoljára, ami teljesen "elvarázsolt". Remélem, a Borzalmak városa is hasonló hatással lesz rám - vagyis ezt sem tudom majd letenni!
A Madarak a dobozban című könyvet hirtelen felindulásból hoztam el a könyvtárból. Két barátnőm szerint is ijesztő volt - a filmet mondjuk már láttam, de szerintem emiatt nem leszünk rosszban.

2020. szeptember 3., csütörtök

Mit nézzünk ősszel? - avagy ezeket a filmeket, sorozatokat várom

Mostanság több érdekes előzetes is szembejött velem, így összeszedtem azokat az ősszel induló sorozatokat, filmeket, amik érdekelnek.

Netflix


Away (szeptember 4.) - Ez az űrhajós-családi sorozat csak Josh Charles miatt érdekel, akit a The Good Wife óta nem láttam semmiben. Meglátjuk, milyen lesz.
Ratched (szeptember 18.) - a Száll a kakukk fészkére című könyvben szereplő Ratched nővér előzménytörténete. Sarah Paulsont nagyon csípem, és bár eleinte nem értettem, minek kell egy American Horror Story stílusú reboot-szerűség (Hollywood, miért nincs saját ötleted??), de azért várom és kap egy esélyt!


Love, Guaranteed (szeptember 3.) - A férfi beperli a társkeresőt, mivel hiába randizott, nem lett szerelmes. Tingli-tangli, hallmark szerű romantikus filmnek tűnik, tuti nézős.
I'm Thinking of Ending Things (szeptember 4.) - Az előzetes alapján egy nagyon fura filmnek tűnik egy lányról, aki szakítana a barátjával, de az idő furcsán mozog. Szeretem az ilyen elvont történeteket, úgyhogy jöhet.
The Devil All the Time (szeptember 16.) - Állítólag ez egy lélekölő történet lesz olyan szereplőgárdával, amit álmomban se tudtam volna kitalálni. Kicsit félek tőle, de azért belekezdek majd.
The Lost Husband (?) - Elvileg ez már tavasszal bekerült a kínálatba, de szerintem csak az Egyesült Államokban, mert a hazai platformon nem találtam. Remélem, elérhető lesz hamarosan nálunk is, mert jó kis esti romantikázásnak tűnik az örök ifjú Josh Duhamellel. Tud erről valaki valamit?
Enola Holmes (szeptember 23.) - Nem mondanám magamat hatalmas Holmes rajongónak (hol van már 2010?), és furcsán meresztettem a szemem, amikor ennek az előzetesét néztem, de azért kap egy esélyt a színészek miatt.
Rebecca (október 21.) - Bár a könyvért nem voltam oda, a gótikus hangulata tetszett. Úgy rémlik, jóval nagyobb korkülönbség volt a házaspár között, mint amit kinéznék a színészekből, de nem igazán zavar, túlságosan szeretem Lily Jamest, hogy ezt kihagyjam.

HBO Go

His Dark Materials (2. évad - november?) - Nagyon várom, mert az első évad annyira tetszett, hogy egyből meg is vettem a könyveket. Ha lesz időm, akkor szerintem novemberig el is olvasom a második részt. Pontos időpont még nincs ehhez, de remélem, nem csúszik.

Amazon

Utopia (szeptember 25.) - Érkezik az angol sorozat amerikai verziója. Az eredetit nagyon szerettem, azonban ez biztos nem lesz olyan képregény szagúan színes és erőszakos - ez már az előzetesből is lejött. Azonban egy esélyt kap Jessica Rothe miatt.

FX


Fargo (4. évad - szeptember 27.) - Abban a hitben voltam, hogy a közepes minőségű 3. évad után a 4. évadnak neki se álltak, erre szeptemberben várható. Nagyon várom! Remélem, olyan jó lesz, mint az 1-2. évad.

Hallmark

Kötelező őszi filmek:

Love at Daisy Hills (szeptember 19.) 
Love at Look Lodge (szeptember 26.)
Country at Heart  (október 3.)
My Best Friend's Bouquet (október 10.)
Sweet Autumn  (október 17.)
Szerintem még várható valami halloweenes is - ahogy látom, folyamat bővül a lista és kétszer annyi őszi filmet kapunk, mint tavaly.

Ti miket vártok ősszel? Van innen valami, ami felkeltette az érdeklődéseteket?

2020. szeptember 1., kedd

Évszakos poszt - milyen volt ez a nyár?


A havi összegzések helyett inkább háromhavonta írnék összefoglalót az életemre jellemző (szabad)időhiány miatt. Kiválasztom a legjobb és legrosszabb könyves/filmes/sorozatos élményeket, illetve egy harmadik kategória is kap helyet.

Szörnyen hamar eltelt ez a nyár. A június hideg volt, júliusban meg egyszer majd megsültünk, aztán megint elromlott az idő. Augusztusban végre tényleg nyár volt, ami együtt járt a hőséggel, turistákkal, strandolókkal, fagyival, úszással. Mire megszoktam volna, vagy rutinná vált volna, hogy hétvégente lemegyek a tóra fürdeni, már üdvözölhetjük is a szeptembert (a szeptember meg viharral köszöntött bennünket). Nem bánom, mert szeretem az őszt, a kedvenc évszakom, de ilyenkor megugrik az ingázók száma (nyilván a sulisok miatt), és a világjárvány miatt is lehet aggódni.

De nem kanyarodom el, jó volt azért ez a nyár, még ha lehetett volna jobb is.
Olvasás terén próbáltam a nyári listámat kivégezni, kisebb nagyobb sikerrel. Volt, ami nagyon tetszett (Nina Hill, Tíz kicsi néger, 16 Lighthouse Road), akadt, ami nem nagyon (Amy és Isabelle) és néhányat félbe is hagytam (A kis francia panzió, Olvass és szeress!). Sajnos nem is sikerült mindent elolvasni - a Hullámok hercegét, Az eastwicki boszorkányokat és az Emmát majd máskorra hagyom.
Örülök mindenesetre, hogy terveztem egy ilyen listát, és hogy valamennyire sikerült is teljesíteni a magam kihívását.

A három hónap alatt összesen 15 könyvet olvastam, 18 filmet néztem meg és 6 sorozatot kezdtem el/daráltam le. 

A nyár legjobb könyve


Nem meglepetés - életvidám, kedves, szórakoztató, Los Angeles révén totál nyárias hangulatú regény, imádtam!

A nyár legrosszabb könyve


Andre Aciman: Szólíts a neveden és Alice Hoffman: The Story Sisters

Holtverseny, nem tudtam dönteni, mert bár a Szólíts a neveden (sosem értem meg, ez miért jó, mármint szex közben a saját nevemen hívni a másikat) az elején nagyon tetszett, át is adta a forró, lustálkodó nyári hangulatot. Azonban a végére teljesen megutáltam a szereplőket és szerintem tök rossz példát fest le párkapcsolati szempontból (ha ez egyáltalán nevezhető annak).
A Story testvérek esetében pedig elvétve akadtak jelenetek, amik tetszettek, de összességében lehozott az életről, szörnyű volt. Tehát mind a kettőben akadtak jó és rossz részek - ha a rosszakat összetennénk, kijönne egy teljes könyv, de ha a jókat, akkor maximum egy negyed.

A nyár kellemes csalódása


Debbie Macomber: 16 Lighthouse Road

Az írónő Rózsakikötő sorozatát szerettem (kivéve az utolsó részt), a Cédrusligetet pedig régóta terveztem, de megfogadtam, hogy csak eredetiben kezdek bele. Jól is tettem, szerintem a fordítás csak modorossá teszi a szöveget. Nagyon aranyos könyv volt, hamarosan kezdem a második részt.

A nyár legjobb filmje


Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Sokan utálják, ahogy látom, de számomra nagyon élvezetes kikapcsolódást nyújtott. Ezt is jelzi, hogy az eredeti után szinkronosan is megnéztem. Szerintem bájos, vicces, hatásos. A zenék pedig tök jók.

A nyár legrosszabb filmje


Ebgondolat

Minden adott volt, hogy szeressem: kutya, Forma-1, Milo Ventimiglia, stb. Ehhez képest kaptam egy olcsó, klisés, már-már jogi történetet, ami semmivel sem volt több, mint más, hasonló témájú (hallmarkos) film. A vége pedig egyszerűen nevetséges. (Most komolyan, van, aki ránéz egy kisgyerekre és azt gondolja, hé, ez olyan, mint a 10 éve elpusztult kiskutyám?)

A nyár nosztalgiázása


Micsoda csapat!

Mindig is imádtam ezt a '92-es filmet, amelyben még Madonna is játszik. Egy elfelejtett korszakról szól a II. világháború idején, amikor a nők baseballoztak. Nem mondja ki senki a filmben (és ezért imádom), de ez egy feminista történet nőkről, akik megmutatták, hogy tudnak játszani és show-t csinálni.

A nyár legjobb sorozata


The English Game

Direkt az esős napokra tartogattam az első rész megnézése után. Edward Holcroft eleve nagy szerelem az Alias Grace óta, de maga a téma is érdekelt: hogy alakult a foci olyanná, amilyen ma? Sok-sok érdekességet megtudtam, de a legjobb azt volt nézni, ahogyan a foci alakítja a társadalmat és ahogyan a társadalom alakítja a focit.

A nyár legrosszabb sorozata


Snowpiercer

Másfél epizódot bírtam, szerintem borzalmasan bugyuta (és nem, nem azért, mert nem tudok rá logikus magyarázatot adni). Ha ez a vonat jelentené a társadalmat, amely ugyanúgy hierarchia alapján épül fel, nem pedig úgy, hogy ki hasznos az emberiség jövőjét nézve és ki nem, akkor fel sem szállnék rá, nem hogy éveken keresztül mennék körbe-körbe a síneken, amiket természetesen jó előre megépítettek. Hagyjuk már.

A nyár legsötétebb sorozata


Dark

A Dark egy csoda. Eleinte csalódott voltam, ami a lezárást illeti, de összességében egy hihetetlen utazáson vehettem részt. Mindenkinek ajánlom, ez egy olyan sorozat, amit egyszer mindenkinek látni kell.

Nektek milyen volt a nyár?