2021. január 25., hétfő

Robert Harris: Szellemíró - újraolvasás


A regény alapján készült filmet nagyjából tíz éve láttam, aztán pedig elolvastam a könyvet is. Nem igazán tudom, mi késztetett erre, mivel a krimi, thriller akkoriban messzebb állt tőlem, főleg a politikai krimi. Szerintem a The Good Wife című sorozat csigázhatott fel, tekintve hogy az is jogi/politikai vonalat képviselt. Furcsa egyébként, hogy az ember olykor mennyire elfelejti, mi vezette az adott könyvhöz. Mindenesetre jót tett az újraolvasás, mert bár hangulatában megfogott a film, a könyv csattanója pedig élesen élt bennem, mégis kellett ez a nyolc évnyi tapasztalat, hogy teljesen megértsem, mi történik a regényben.

A történet névtelen főhőse egy szellemíró, vagyis sztárok, sportolók, énekesek memoárjait megíró személy, akinek kiléte a háttérbe szorul, fizetségen kívül mást nem kap. Ügynöke felkéri, hogy a nem túl népszerű volt brit miniszterelnök memoárját írja meg, mivel az előző szellemíró meghalt. Főhősünk ezek után utazik Amerikába, a kietlen Martha's Vineyard szigetére, mivel a meglévő kéziratot egy hónap alatt kellene rendbe tennie, Adam Lang pedig ott barikádozta el magát a brit nép haragja elől. A lassan induló cselekmény később egy izgalmas, igazán olvasmányos thrillerré fejlődik.

Direkt választottam ezt az újraolvasást egy téli hónapra, mivel a történet is január végével kezdődik. Londonból hamar elkerülünk Martha's Vineyardra, ami nyaranta egy igazi célpont a turistáknak, azonban télen kihalt. A magányosság érzését nem csak a kietlen vidék erősíti meg, hanem az elzártság is, amibe névtelen szereplőnk kerül. Eleinte a szálláshelyén is egyedül van, a nagy villa pedig, ahol a volt miniszterelnök "pihen", szintén steril, őrök őrzik, nem léphet be akárki. Mindezt a sivárságot megfejeli a januári időjárás: Ruth - a volt first lady - folyton kapucniban mászkál a parton egy őrrel a sarkában, főhősünk biciklire ülve ázik el teljesen a jeges esőben, tüntetők álldogálnak a hidegben. Aztán ott vannak az egyre gyanúsabb dolgok: a kéziratot hét lakat alatt őrzik, a határidő egyre rövidül, Adam Lang sztorija évszámokban nem áll össze. Harris nagyon ügyesen épít a hangulatra, az egész vidék, időjárás a főszereplőnk lelki állapotát hivatott közvetíteni. Emiatt is tetszik nagyon ez a regény, mert a sztori talán nem akkora pláne, mint amilyennek eddig tartottam, de egyrészt az utolsó oldalak nagyot csattannak, másrészt a hangulat visz mindent. 

Maga a krimi része is érdekes, főleg ha belegondolunk, hogy valóban hasonló dolgok történhetnek a politikában. Bár Harris nem pedzegeti az erkölcsi kérdéseket, mi, mint olvasónk belegondolhatunk mindannak a jelentőségébe, amit szellemírónk felfedez. 

Ha egy olvasmányos, izgalmas, feszültséggel teli politikai krimire, thrillerre vágytok, amely ráadásul télen játszódik, akkor ezt a könyvet nagyon ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése