2021. január 14., csütörtök

Szénási Krisztina: Kacskaringó - vendégblogger


A mai bejegyzés egy vendégblogger, Péntek Tünde könyvajánlója lesz, aki egy, az Erawan kiadónál megjelent chick litet olvasott el nemrég. (Hamarosan én is jövök egy hasonló könyvvel - amit Tünditől kaptam karácsonyra, és irtó hamar kivégeztem!)

Olvassátok sok szeretettel :)

A „kapuzárási pánik” fogalmát senkinek sem kell bemutatni, még ha korunknál fogva nem is vagyunk érintettek benne, pontosan tudjuk, mit jelent, hiszen napjainkban úgymond „divatos” kifejezés, és rengeteg kortárs mű, illetve pszichológiai szakirodalom foglalkozik a jelenségkörrel. Ellenben, hallottuk már a „kapunyitási pánik” kifejezést? Szénási Krisztina második regényében alaposan bemutatja nekünk, hogy miről is van szó, és mi olvasók, talán arra is rájövünk, hogy egyáltalán nem ismeretlen számunkra a dolog.

Szénási Krisztina az Erawan Kiadó egyik felfedezettje, aki a 2019 novemberében 30 nap alatt írta meg első, Születésnap című könyvét a „Benned is van egy regény? Fejős Éva zárt írócsoportja” által meghirdetett kihívás keretében, és azon szerencsés három szerző között volt, akinek kiadták a művét. A Születésnap különlegessége, hogy egyetlen nap történését meséli el 15 karakter monológja által, akiket egy családi ünnepség köt össze. Tulajdonképpen a társadalom összes korosztálya megszólal a könyvben, mindenkinek megvan a maga keresztje, melyet leginkább egyedül cipel, habár egyesek számára sorsfordítónak bizonyul a születésnapi összejövetel. A lényeg, hogy az alapvetően drámai kezdés után igencsak meglepő volt, hogy Szénási Krisztina második könyve kifejezetten csajosra és fiatalosra sikeredett.

A Kacskaringó főhőse Lili, akinek életét a diplomaosztójától eltelt hét éven keresztül követhetjük nyomon. Lili és barátai tökéletes tükröt mutatnak mindarról, amit a mai huszon- és harmincéves korosztály a saját bőrén tapasztal. Kezdve onnan, hogy az ember milyen csodálatos álmokkal jön ki az egyetemről és mennyire arcon tudja vágni a valóság, amikor nem talál az elképzeléseinek megfelelő állást, végül már annak is örül, ha egyáltalán felveszik valahova. Aztán előbb vagy utóbb eljön az a fázis, amikor kezd kiégni a kényszermunkahelyen és rájön, hogy nem erre hivatott, nem ezzel szeretne foglalkozni élete végéig – csak hát váltani sem olyan könnyű. Emellett ott van a párkapcsolati hullámvasút: ha nincs senkije, akkor azért nehezedik az emberre túl nagy nyomás, ha pedig van, akkor sem fenékig tejfel az élet, mert egyrészt a mai fogyasztói társadalomban bárki könnyen lecserélhető és pótolható, másrészt egy hosszútávú kapcsolatért mindkét félnek meg kell dolgoznia, és huszonévesen ez sem feltétlenül klappol. Ráadásul úgy még frusztrálóbb a helyzet, amikor a közösségi médiában azt látni, hogy a hasonló korú ismerősök közül már sokan házasodnak, családot alapítanak – és persze mindenki csak a cukormázat nyomatja, hogy milyen boldog és irigylésre méltó élete van. És ha ez még nem lenne elég, olvashatunk lakhatási problémákról és mamahotelről, mérgező kapcsolatokról és megcsalásról, pályaelhagyásról és külföldre költözésről, elhamarkodott döntésekről és merész lépésekről – mindenről, amit bohó ifjúként elkövettünk.

Annak ellenére, hogy komoly és valós problémákat feszeget a könyv, mégsem mondható nehéz olvasmánynak. Stílusa kifejezetten könnyed és nagyon olvastatja magát. Lili karaktere kedvelhető, és habár gyakran a műfaj sablonjainak megfelelő módon viselkedik, mégis érdekfeszítő a történet, nem könnyű letenni. Különösen izgalmas a Kacskaringót huszon- vagy harmincévesen olvasni, hiszen pontosan e korosztályról szól a könyv, és talán inspirálóan is tud hatni, ha az olvasó éppen egy zsákutcában érzi magát. Ha pedig már elégedett az életével, akkor egy nosztalgia utazáson vehet részt, és végül sóhajthat egy nagyot, hogy hál’ istennek túlélte a kapunyitási pánikot, és ezek szerint nemcsak ő bénázott felnőtt élete kezdetén, hanem ez mindenkivel megesik. Nem könnyű felnőni, manapság különösen nem, de ahogy a Kacskaringóból is kiderül, előbb vagy utóbb minden a helyére fog kerülni, csak legyünk türelemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése