2021. április 9., péntek

Sorozatajánló: New Amsterdam


A Vészhelyzet után nem hittem volna, hogy lesz még egy olyan kórházas sorozat, ami ennyire beránt és szeretni fogom. Szerettem a Doktor House-t, bár ott inkább rejtélyeket oldottak meg Holmes és Watson módra (House-Wilson), a Grace Klinikát még a tévében követtem, de a negyedik évadnál valamiért abbahagytam, azonban a belőle készült Private Practice spin-offot nagyon szerettem, de az meg ugye (címéből is adódóan) egy nagyon magánorvosi rendelőről szólt.

A Vészhelyzet azért is volt kiemelkedő számomra a maga tizenöt évadával, mert minden epizódban több szálat is kaptunk, fontos volt a betegek élete, a társadalomban fellelhető problémák megjelenítése és persze az orvosok magánélete is. Kedvenc párosom Abby és Carter volt, akiknek lassan építkező kapcsolata a hatodik évadtól egészen a kilencedikig teljesen magába bolondított. Nos, a New Amsterdam mindezeket az érzéseket újraélesztette bennem.

A sorozat címe ugye New York egykori nevéből adódik, azonban ez a kórház neve is, amely a legrégebbi közkórház az Amerikai Egyesült Államokban, vagyis itt nem számít, van-e az amerikai embernek biztosítása - mindenkit ellátnak.

Aki nincs otthon annyira az amerikai egészségügyben, az meglepődhet ezeken a dolgokon, hiszen nálunk a munkáltató fizeti a TB-t, ha pedig nincs munkánk, akkor egy darabig még jár, majd utána nekünk kell fizetni. Amerikában akkor is külön fizetned kell a biztosítást, ha van munkád, és biztosításonként változó, hogy mit fedez a csomag. 

A New Amsterdam ebben újít, hogy látja a problémákat, ki is emeli ezeket és próbál változtatni a rendszeren. A sorozat alapja egyébként egy memoár: Eric Manheimer Twelve Patients: Life and Death at Bellevue Hospital című könyve alapján készült.

A főszereplőnk Dr. Max Goodwin, aki már a sokadik orvosigazgató és frissességet hoz a folyton visszatérő kérdésével: How can I help? (ami azt jelenti, Hogyan segíthetek?, bár ez magyarra a Miben segíthetek? fordítást kapta) Első napján kirúg egy egész osztályt, fejébe veszi, hogy mennyi mindent akar megreformálni. Közben megismerkedünk a főbb szereplőkkel: Dr. Lauren Bloommal, aki a sürgősségi vezetője, Dr. Reynolds-zal, aki sebészként dolgozik, Dr. Vijay Kapoorral, aki neurológus és szeret hosszasan beszélni a pácienseivel, Dr. Iggy Frome-mal, aki pszichiáter és Dr. Helen Sharpe-pal, aki eddig inkább a médiában szerepelt, hogy pénzt szerezzen a kórháznak, azonban az új orvosigazgató visszarendeli, hogy ha már orvos, végezze a munkáját.

Mindegyik részben kapunk különböző betegeket, betegségeket, nem rejtélyekre kell gondolni, hanem inkább emberi sorsokra, társadalmi problémákra.

Ami nekem a leginkább tetszik a sorozatban, hogy üde, friss, a tipikusan ősztől-tavaszig tartó 22 részes évadokból áll, nosztalgikus elemekre épít. Ezt a zenéjével éri el. Egyrészt ott a dob, ami sokszor megjelenik főleg Max ötletei alatt, illetve az olyan, 2000-es évek elején ismertebb dalok, amelyeket meghallva újra tininek érzem magam. Például Alexi Murdoch, José Gonzalez vagy Mazzy Star és Sigur Rós dalai csendülnek fel.

Az átívelő történet pedig a memoár egyik alapja. Eric Manheimer, aki a sorozatban Dr. Max Goodwin rákos, így lesz ő is kórház egyik betege.

A sorozatba én az első évad közepén szerettem bele, mivel van egy páros, akik nagyon-nagyon lassan haladnak a cél felé, de a rajongóknál már most idegőrlő nézni, és alig várjuk, hogy végre összejöjjenek. Nekem ez egy az egyben Abby és Carter a Vészhelyzetből, és nagyon reménykedem, hogy ez a romantikus szál nem ugyanoda jut, ahova a régi kedvenceim.

Ha egy lendületes, friss és nosztalgia-faktort bekapcsoló kórházas sorozatra vágytok, akkor a New Amsterdamot nagyon ajánlom. Az első két évad most magyar felirattal is elérhető a Netflixen, a harmadik évad pedig márciusban indult az NBC-n.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése